Ile liczb.
Czarko: Ile jest różnych liczb pięciocyfrowych o różnych cyfrach i jednocześnie
a) podzielnych przez 4
b) większych od 60000
1 gru 20:19
Eligia : a) liczby podzielne przez 4 to takie których dwie ostatnie liczby dzielą się przez 4, więc
można je policzyć używając wzoru na ciąg arytmetyczny
a1 =4
an =96
r=4
an = a1 + (n−1)r
Po obliczeniu wychodzi 24 takich liczb jednak cyfry nie mogą się powtarzać więc zabieramy 44 i
88; zostaje 22 momożliwości.
Teraz trzeba podzielić te liczby na dwie grupy:
1) te które mają 0: 04,08,20,40,60,80
W tym przypadku nie trzeba się martwić o 0 za początku dlatego takich czterocyfrowych liczb
może powstać: 1 cyfra: 8 sposobów, 2 cyfra: 7 sposobów, 3 cyfra: 6 sposobów, 4 i 5 cyfra: 6
sposobów
Czyli: 8*7*6*6=2016
2) te bez 0, 16 liczb
1 cyfra na 7 sposobów, 2 na 7, 3 na 6, 4 i 5 na 16
Czyli: 7*7*6*16=4704
Razem: 6720
b) gdy liczba zaczyna się na 6: pierwsza cyfra na jeden sposób, 2 na 9, 3 na 8, 4 na 7, 5 na 6
Czyli: 1*9*8*7*6=3024
Gdy liczba zaczyna się na 7, 8 lub 9
Pierwsza cyfra na 3 sposoby, 2 na 9, 3 na 8, 4 na 7, 5 na 6
Czyli: 3*9*8*7*6=9073
Razem: 12096
12 kwi 03:00