Kongruencja
Saizou :
Mak ktoś jakieś zadanka z kongruencji w miarę przystępne
1 gru 20:19
Mila:
Gdzieś mam, znajdę, to podrzucę. Nie wiem, czy już ich nie masz.
1 gru 22:06
Mila:
Szkoda, że Vax nas porzucił, bo świetnie to opanował.
1 gru 22:07
Saizou :
Vax to olimpijczyk a pod olimpiadę to raczej podstawa
1 gru 22:09
Mateusz: W miare przystępne mówisz.

1) Jak wiadomo można zdefiniować relacje kongruencji następująco: dwie liczby całkowite a i b
są kongruentne modulo n jeśli (a mod n)=(b mod n) niektóre publikacje przyjmuja jednak
definicje kongruencji jako spełnienie warunku: n | (a−b). Udowodnij że druga z tych definicji
jest konsekwencją pierwszej.
2) Udowodnij ceche podzielnosci przez 9 używając kongruencji w liczbach całkowitych.
Na razie tyle bo musze lecieć najwyzej wieczorem jeszcze coś podrzuce.
2 gru 07:52
zombi: później ci wrzucę jakieś
2 gru 09:16
2 gru 09:42
AS:
1.Jaką resztę daje liczba
a)145 przy dzieleniu przez 6
b) 5120 przy dzieleniu przez 13
2. Znaleźć ostatnią cyfrę liczby 17100
3.Wykazać,że liczba 310 + 510 jest podzielna prze 17
4.Znaleźć dwie ostatnie cyfry liczby 15300
5. Rozwiązać kongruencję 12*x ≡ 8(52)
2 gru 10:20
Saizou : Usiądę do tego w środę, bo dzisiaj już mi się nie chce
2 gru 19:41
Saizou :
zadani 5 do ASa
12x≡8 mod52
3x≡2 mod13
−10x≡2 mod13
−5x≡1 mod13
8x≡−12 mod13
2x=−3 mod13
2x=10 mod13
x=5 mod13
2 gru 20:24
Saizou :
zad 1 do [P[AS]a
145≡25≡32≡2 mod6
5120≡(25)60≡(−1)60≡1 mod13
2 gru 20:28
Saizou :
zad 2 od ASa
17100≡7100≡(−3)100≡950≡(−1)50≡1 (mod10)
czyli ostatnia cyfra to 1
zad. 3 od ASa
310+510
35≡5 mod17
310=8 mod17
52=8 mod17
510=9 mod17
310+510≡8+9≡17≡0 mod17
3 gru 17:29
Saizou :
niech
a=x0+10x1+102x2+...+10nxn
prawdziwa jest kongruencja
10k≡1 mod9 zatem
a=x0+10x1+102x2+...+10nxn≡x0+x1+...xn mod9
zatem liczba a jest podzielna przez 9 wtedy kiedy suma cyfr liczby a jest podzielna przez 9
3 gru 17:42
AS: Brawa dla Salzou − jesteś bomba matematyczna.
3 gru 18:19
Saizou : wątpię w to
3 gru 18:21
AS: A może tak
L = ... 10000*e + 1000*d + 100*c + 10*d + a =
9999*e + 999*d + 99*c + 9*d + a =
9* (1111*e + ...) + (e + d + c + b + a)
Ponieważ 9*(...) jest podzielne przez 9 wystarczy by
suma cyfr ... e + d + c + b + a była podzielna przez 9 c.n.d.
3 gru 18:43
zombi: 1. Wykaż, że 5353−3333 jest podzielna przez 10.
2. Wykaż, że jeśli n∊N, to liczba 2n+2+32n+1 ≡ 0 (mod 7)
3. Udowodnij, że gdy n∊N, to liczba 24n+5 jest podzielna przez 21.
4. Wyznacz wszystkie takie liczby pierwsze p, że 4p2+1 i 6p2+1 są również pierwsze. (wsk.
rozpatrzyć podzielność przez 5...)
5. Pokazać, że dla n∊N+ liczby postaci 4 * 22n + 1 są wszystkie złożone.
6. Wyznacz p pierwsze takie, że 2p + 3p jest podzielna przez 11.
Ad. 3,5 w 3. potęga to 4n, natomiast w 5. potęga to 2n.
3 gru 19:13
zombi: Powodzenia!

jak rozwalisz wszystkie to, wrzucę jeszcze.
3 gru 19:14
Saizou : i wszystkie olimpijskie
3 gru 19:20
zombi: 1. VI OM
2. XI OM
3.XII OM
4. XVI OM
tylko te 4
3 gru 19:40
Saizou :
tylko

na 6 zadanek

, jutro pomyślę, dzisiaj mam co innego na głowie
3 gru 19:44
vvool: 1. Wykaż, że 5353−3333 przez 10.
φ(5)=4
φ(2)=1
φ(10)=φ(5)*φ(2)=4
Z tw. Eulera:
534=1(mod 10)
5352=1(mod 10)
5353=3(mod 10)
334=1(mod 10)
3332=1(mod 10)
3333=3(mod 10)
Odejmuje kongruencje stronami
5353−3333=0(mod 10) => 10|5353−3333
2. Wykaż, że jeśli n∊N, to liczba 2n+2+32n+1 ≡ 0 (mod 7)
32n+1=2n*3(mod 7)
2n+2=2n+2(mod 7)
Dodaje stronami
32n+1+2n+2=2n*3+2n+2(mod 7)
32n+1+2n+2=7*2n=0(mod 7) => 7| 32n+1+2n+2
12 sty 19:27