Ile jest różnych liczb dwucyfrowych:
cersei: Ile jest różnych liczb dwucyfrowych:
a) większych od 40 lub podzielnych przez 8
d) podzielnych przez 2 lub 5 i niepodzielnych przez 6?
te dwa podpunkty coś mi nie wychodzą. jak się za nie zabrać?
a) wszystkie liczby dwucyfrowe od 41 + wszystkie liczby podzielne przez 8?
1 gru 20:11
PW: |A∪B| = |A| + |B| − |A∩B|
1 gru 20:17
reyg: podpowiedź:
zbiór liczb dwucyfrowych większych od 40 i zbiór liczb dwucyfrowych podzielnych przez 8 mają
elementy wspólne, stąd pewnie Ci coś nie wychodzi

najlepiej opisać:
A−libczy wieksze od 40
B−podzielne przez 8
musisz wyznaczyć A∧B (elementy wspólne)
1 gru 20:17
karr: Problem tkwi w tym, że na pierwszych lekcjach kombinatoryki nie ma tych wzorów i trzeba sobie
radzić inaczej i na przykład ja (autor(ka) pytania prawdopodobnie też) nie rozumiem waszych
zapisów
22 sty 23:53
Janek191:
a)
A − zbiór liczb dwucyfrowych większych od 40
A = { 41,42, 43, ... , 98,99}
Jest ich
I A I = 99 − 40 = 59
B − zbiór liczb dwucyfrowych podzielnych przez 8
B = { 16,24,32,40,48,56,64,72,80,88,96}
więc
A ∪ B = A ∪ { 16, 24, 32}
zatem mamy liczność zbioru A ∪ B
I A ∪ B I = 59 + 3 = 62
Odp. Takich liczb jest 62.
====================
23 sty 07:18
Janek191:
Pomyłka

A ∪ B = { 16, 24, 32, 40 } ∪ A
więc
I A ∪ B i = 59 + 4 = 63
Odp. Takich liczb jest 63.
====================
23 sty 07:22