geometria
Kinia: Witam, w dalszym ciągu szlifuje wiedzę z geometrii analitycznej i proszę o wytłumaczenie tego
zadania:
Dane są punkty A=(3,0) i B=(−3,0). Wyznacz równanie linii utworzonej przez te wszystkie punkty
płaszczyzny, których odległość od A jest dwa razy większa od odległości od B. Jaką figurę
opisuje ta linia? Wyznaczylam dwa punkty na prostej y=0, które spełniają warunki zadania, ale
nie mam pojęcia dlaczego wszystkie punkty okregu mają to spełniać?
1 gru 20:03
Kinia: Pomóżcie dobrzy ludzie, proszę
1 gru 20:14
Kinia: Zadanie przeciez rozwiązane, tylko powiedzcie mi proszę czemu wszystkie punkty okręgu
spełniają warunki zadania? Bo ja doszłam tylko do tego czemu dwa punkty...
1 gru 20:28
PW: Po prostu przekładasz poklecenie na język równań, jak to w geometrii analitycznej. Jeżeli
szukane punkty P mają współrzędne (x, y), to
|AP| = 2|BP|,
czyli
|AP|2 = 4|BP|2,
(x−3)2 + (y−0)2 = 4((x+3)2 + (y−0)2)
(x−3)2 = 4(x+3)2 + 3y2
− poprzekształcać dalej i zobaczyć, czy jest to równanie okręgu.
1 gru 20:30
PW: Nie możesz twierdzić "zadanie przecież rozwiązane", jeżeli pokazałaś dwa punkty spełniające
warunki zadania. Musiałabyś udowodnić, że nie ma innych (co nie jest prawdą).
1 gru 20:32
Kinia: Tzn mialam to równanie okręgu ale do końca nie wiedziAŁam skąd się wzięło
1 gru 21:06