matematykaszkolna.pl
geometria Kinia: Witam, w dalszym ciągu szlifuje wiedzę z geometrii analitycznej i proszę o wytłumaczenie tego zadania: Dane są punkty A=(3,0) i B=(−3,0). Wyznacz równanie linii utworzonej przez te wszystkie punkty płaszczyzny, których odległość od A jest dwa razy większa od odległości od B. Jaką figurę opisuje ta linia? Wyznaczylam dwa punkty na prostej y=0, które spełniają warunki zadania, ale nie mam pojęcia dlaczego wszystkie punkty okregu mają to spełniać? emotka
1 gru 20:03
Kinia: Pomóżcie dobrzy ludzie, proszę emotka
1 gru 20:14
Kinia: Zadanie przeciez rozwiązane, tylko powiedzcie mi proszę czemu wszystkie punkty okręgu spełniają warunki zadania? Bo ja doszłam tylko do tego czemu dwa punkty...emotka
1 gru 20:28
PW: Po prostu przekładasz poklecenie na język równań, jak to w geometrii analitycznej. Jeżeli szukane punkty P mają współrzędne (x, y), to |AP| = 2|BP|, czyli |AP|2 = 4|BP|2, (x−3)2 + (y−0)2 = 4((x+3)2 + (y−0)2) (x−3)2 = 4(x+3)2 + 3y2 − poprzekształcać dalej i zobaczyć, czy jest to równanie okręgu.
1 gru 20:30
PW: Nie możesz twierdzić "zadanie przecież rozwiązane", jeżeli pokazałaś dwa punkty spełniające warunki zadania. Musiałabyś udowodnić, że nie ma innych (co nie jest prawdą).
1 gru 20:32
Kinia: Tzn mialam to równanie okręgu ale do końca nie wiedziAŁam skąd się wzięło emotka
1 gru 21:06