Równanie kwadratowe z parametrem i bezwzględną
XYZ: Dla jakich wartości parametru m równanie x2 − (m+1)|x| + 1 =0 ma cztery różne rozwiązania?
Nie wiem jak się do tego zabrać. Jak narysować wykres?
Będę wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki.
1 gru 19:35
PW: Funkcja f po lewej stronie równania jest parzysta, wystarczy narysować wykres dla x>0, część
wykresu dla x<0 uzyskamy jako symetryczny obraz tej pierwszej (symetria o osi OY). Dla x=0
f(x) = 1.
1 gru 19:51
XYZ: Ale jak narysować wykres kiedy przy x stoi −(m+1). Co z tym trzeba zrobić?
1 gru 19:59
Lorak: Zauważ, że x
2 = |x|
2. Dalej podstaw pomocniczą zmienną t = |x| i pokombinuj
z warunkami. Wykres nie pomoże w tym zadaniu. Poza tym, nie naszkicujesz go,
bo jest parametr we wzorze
1 gru 20:06
PW: No i doszłaś do sedna. Czy jeżeli rownanie
x2 − (m+1)x +1 = 0, x∊(0, +∞)
nie ma rozwiązań albo ma tylko jedno, to istnieją cztery rozwiązania zadanego równania?
Rysujemy przykładowe wykresy, żeby sobie uzmysłowić jakie warunki trzeba narzucić na m.
1 gru 20:11
XYZ: Jeśli mamy mieć cztery rozwiązania to jakie powinny być warunki? Delta na pewno większa od 0
ale czy oprócz tego coś jeszcze?
1 gru 21:40
PW: Po prawej stronie zera mają być dwa rozwiązania (wtedy po lewej będą drugie dwa). Inaczej
mówiąc równanie dla x∊(0,∞) ma mieć dwa rozwiązania (czytaj: funkcja
f(x) = x2 − (m+1)x + 1 = 0
ma mieć dwa dodatnie miejsca zerowe).
Umieść w rozwiązaniu taką ilustrację, to pomaga.
1 gru 21:46
XYZ: Czyli ustalamy warunki tylko jakby do równania f(x) = x2 − (m+1)x +1 =0, bo skoro funkcja
główna jest parzysta (czyli sym.OY) to po przekształceniu będziemy mieć kolejne dwa miejsca
zerowe? Dobrze to rozumiem ?
1 gru 22:14
PW: Tak, ale ilustrację robić tylko dla x > 0, czyli nie rysować całej paraboli. Po zastosowaniu
symetrii względem OY mamy piękną ilustrację całości.
Warto również zauważyć, że f(0) = 1, a więc nie trzeba mówić o dwóch dodatnich miejscach
zerowych − wystarczy by wierzchołek paraboli
f(x) = x2 − (m+1)x + 1
znalazł się po prawej stronie zera i miał drugą współrzędną ujemną.
1 gru 22:26
XYZ: Mniej więcej to ogarniam ale przeanalizuję to jeszcze rano, bo o tej porze ciężko się już
myśli. Wielkie dzięki za wyjaśnienie i poświęcony czas
1 gru 22:44