wyrażenia wymierne
tyu:
cześć
jest zadanie o treści
| | 2x+2 | |
Funkcja f określona jest wzorem f(x)= |
| , |
| | x−1 | |
a) wyznacz te argumenty, dla których f(x) przyjmuje wartości nieujemne
czyli robię założenie x−1 ≠0 x≠1
i liczę (2x+2)(x−1)≥0 i wychodzi mi x∊(−
∞;−1> u <1;+
∞) i x≠1 więc
x∊(−
∞;−1> u (1;+
∞)
Dlaczego w odpowiedziach jest napisane, że prawidłowe rozwiązanie to x∊(−
∞;−1> u
<1;+
∞)
1 gru 19:20
tyu: ktokolwiek coś pomoże
1 gru 19:26
Saizou : błąd odpowiedzi, x=1 wypada z dziedziny wiec jak można go uwzględniać w rozwiązaniu ?
1 gru 19:30
tyu: dzięki Saizou za wypowiedź. Właśnie się zastanawiałem, czy nie ma błędu w odpowiedziach,
ale nie jestem biegły w matmie, więc chciałem zapytam kogoś kto jest ode mnie lepszy co na
temat tego rozwiązania sądzi
1 gru 19:35
Karolina: rozwiąż równania:
a) x2=8x
b)2/3x2=1/2
c)x2+9=6x
d)4x−4x2=1
e)4x2+6x−10=0
f)−3x2+4x+1=0
g)(3−x2)2=(x2−2)(2+x2)
h) (x+1)2=(2+x)2−(2−x)2
i)x−(1−x)2=4−(2x−1)2
1 gru 19:39