Oblicz cos4x jeżeli sinx-cosx=u{1}{3}
155178: Oblicz cos4x jeżeli sinx−cosx=13
1 gru 19:12
155178: #
1 gru 19:23
155178: @
1 gru 19:40
155178: #
1 gru 19:53
3Silnia&6: six − cosx = 1/3 /2
sin2 x + cos2 x − 2sin x cos x = 1/9
1 − sin 2x = 1/9
cos 2x = 1 − 2sin2 x
cos 4x = 1 − 2sin2 2x
1 gru 20:18
155178: cos 2x = 1 − 2sin2 x
cos 4x = 1 − 2sin2 2x
Jak to obliczyłeś ?
1 gru 20:42
155178: ?
1 gru 21:01
3Silnia&6: cos 2x = cos2 x − sin2 x = 1 − 2sin2 x
za x podstaw 2x
cos2*2x = 1 − sin2 2x
1 gru 21:16
155178: cos 2x = cos2 x − sin2 x = 1 − 2sin2 x
Tutaj wychodzi w koncowym wzorze 1 − 2 sin2 2x
A pozniej piszesz cos2*2x=1− (BEZ 2)sin2 2x dlaczego ?
1 gru 22:16