aa
Hugo: Huguś wraca z kolokwium i chcialby sie poradzic

!
z
4 = 81i
przedstaw w postaci trygonometrycznej
z
4 = 3(sin2pi * i + cos 2pi) ?
I teraz troche filozofi bo bylo jeszcze jedno takie zadanko wątpliwe:
z,y,z,t nalezy do R
4
x+2y = 3z−2t // przykladowe liczby chodzi mi o sposob
i jak cos z tego mozna obliczyc? Polecenia do konca nie pamietam

ale trzeba bylo okeslic
baze (?) albo cos... Zakladam ze trzeba bylo rzad macierzy policzyc
1 0 0 0
0 2 0 0
0 0 3 0
0 0 0 −2
?
1 gru 19:12
Hugo: ;c
1 gru 20:05
Gray:
Z liczb zespolonych:

Jeżeli trzeba było obliczyć bazę podprzestrzeni {(x,y,z,t)∊R
4: x+2y=3z−2t}, to również
1 gru 21:51
Gray: Jeżeli bazę, to można to obliczyć np. tak: dla {(x,y,z,t)∊R4: x+2y=3z−2t} mamy:
{(x,y,z,t)∊R4: x+2y=3z−2t} = {(x,y,z,t)∊R4: x=−2y+3z−2t} = {(−2y+3z−2t,y,z,t): y,z,t∊R} .
Ponieważ
(−2y+3z−2t,y,z,t) = y(−2,1,0,0) + z(3,0,1,0) + t(−2,0,0,1), zatem wektory
e1=(−2,1,0,0), e2=(3,0,1,0), e3=(−2,0,0,1) są bazą Twojej przestrzeni.
1 gru 21:54
WueR:
Z samego faktu, ze (−2y+3z−2t,y,z,t) = ye1 + ze2 +te3 nie wynika, ze e1, e2, e3 sa baza
wspomnianej przestrzeni − musza jeszcze byc liniowo niezalezne.
1 gru 22:00
Radek:
na tarczy czy pod tarczą ?
1 gru 22:02
Gray: Z układu zer w wektorach widać, że są liniowo niezależne; nawet tego nie komentowałem.
1 gru 22:33