PARAMETR
155178: f(x)=1+sin(−X)+cos(π2+x)
DLA JAKIEGO m <<<<<<f(x)=m>>>>>>> równanie podane wyżej ma 2 rozwiązania w przedziale <π;2π> ?
1 gru 19:10
155178: @
1 gru 19:23
155178: #
1 gru 19:39
155178: @
1 gru 19:53
155178: #
1 gru 20:25
155178: #
1 gru 20:25
155178: #
1 gru 20:55
Eta:

f(x)= 1−sinx−sinx= 1−2sinx
1−2sinx= m ⇒ 2sinx=1−m
f(x)= 2sinx , g(x)=
k k= 1−m
to k∊(−1,0) ⇒ 1−m> −1 ⋀ 1−m<0
dokończ......
1 gru 21:08
155178: czemu k∊(−1;0) jeśli z rysuneczku wychodzi od (−2;0) ?
1 gru 22:24
Eta:
Przez pomyłkę wpisałam

ma być k∊(−2,0)
1 gru 22:25
155178: Dzięki

A będzie otwarte czy zamknięte ? Bo w dziedzinie jest przedział zamknięty <π;2π>,
czyli wydaje mi się , że te dwa zera na π,2π też będą w odpowiedzi ?
1 gru 22:26
155178: Wynik powinien wyjść m<1;3> ?
1 gru 22:44
pigor: ..., a więc

f(x)= 1+sin(−x)+cos(
π2+x) ; dla jakiej
wartości parametru m równanie f(x)=m ma 2 rozwiązania w
przedziale <π;2π> ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
otóż, równanie
f(x)= m ⇔ 1−sinx−sinx= m ⇔ 1−m= 2sinx ⇔
⇔ sinx=
12(1−m) ma
2 rozwiązania w <π;2π> ⇔
−1≤ sinx≤ 0 ⇔
⇔
−1≤ 12(1−m)≤ 0 /*2 ⇔ −2≤ 1−m≤ 0 ⇔ −3≤ −m ≤< −1 ⇔
⇔ 3 ≥m ≥1 ⇔
1≤ m≤ 3 ⇔
m∊[1;3] . ..
1 gru 23:22
.....::
Dla m=3 w przedziale <π, 2π> jest tylko jedno rozwiązanie
2 gru 00:16