matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice ciągów
patrycja:
GRANICA CIĄGU−bardzo proszę o pomoc, czy mogłby mi ktoś wytlumaczyc jak zrobić ten przykład? czy ja go wgl dobrze zrobiłam
lim (n2+4n+4 / n2) 4n =lim ((n+2)2 / n2) 4n =lim ((n+2)2)4n / (n2)4n =lim (n+2)8n / n8n =lim (n+2 / n)8n =lim ( nn + 2n )8n =lim[(1 + 2n) n] 8n / n = [e2]8 = e16 lim 8nn = 8
1 gru 19:03
patrycja:
https://matematykaszkolna.pl/forum/268653.html
1 gru 19:08