obj. ostroslupa
hfghfghfg: 1) pole powierzchni calkowitej ostroslupa prawidlowego trojkatnego jest siedem razy wieksze od
jego pola podstawy. wyznacz V jesli jego krawędź wynosi a
2) wys. ostroslupa prawidlowego trojkatnego tworzy z wysokoscia sciany bocznej kat alfa.
wyznacz V tego ostroslupa jezeli krawedz jego podstawy to a.
1 gru 18:49
hfghfghfg: pomoze mi ktos?
1 gru 19:05
dero2005:

dane: a
h =
√hs2 − (13hp)2 = 2a
1 gru 19:17
hfghfghfg: wynik mam podany √35/24 a3
1 gru 19:19
dero2005:

dane: a, α
1 gru 19:25
dero2005:
sprawdź te wyliczenia i jak znajdziesz błąd to popraw
1 gru 19:28
hhfd:
hp =a√3 /2
skąd to się wzięło?
1 gru 20:23
dero2005:

a
2 = (
a2)
2 + h
p2
4a
2 = a
2 + 4h
p2
4h
p2 = 3a
2
podstawowy wzór na wysokość w trójkącie równobocznym
1 gru 20:30