Znaleźć na prostej k punkt Q jednakowo odległy od punktu B i C
przemek1995: Proszę o pomoc

Dane są punkty B (3,2,1) C (−1,2,0) i prosta k : x+2z−3=0 ⋀ 4x+y−5=0. Znaleźć
na prostej k punkt Q jednakowo odległy od punktu B i C
1 gru 18:47
krecik:
4 lip 18:40
5-latek: Ciżby znowu Archeolog?
4 lip 18:42
jc: Zbiór punktów równo odległych od B i C.
B−C = (4,0,1)
(1/2)(B+C)=(1,2,1/2)
Szukany zbiór = płaszczyzna 4(x−1)+(z−1/2)=0, inaczej 8x+2z=9.
Rozwiąż teraz układ równań:
8x+2z=9
x+2z=3
4x+y=5
i będziesz miał szukany punkt Q.
4 lip 18:47
jc:
x=7/6
y=1/3
z=11/12
Lepiej sprawdź wszystkie rachunki
4 lip 18:51
Adamm: nie archeolog, krecik!
4 lip 18:52