rozklad na ulamki proste
marcin: Proszę o pomoc
rozkład na ułamki proste i nie mam pojęcia jak to rozwiązać
1) f(x)=2x−1/x2−1
2) f(x)= x2/x2−5x+6
3)f(x)= x4+2/x4−16
3)f(x)=2/(x−1)2(x+1)
Proszę o szybką pomoc oraz całe rozwiązanie bo jestem w tym zielony...
1 gru 18:47
daras: wygugluj:"ułamki proste" to zwykle najszybsza pmkc
i od razu zrobisz sie pomarańczowy
1 gru 20:53
marcin: już szukałem ale nie wiem jak zrobić te przykłady
1 gru 21:03
daras: to przeczytaj raz jeszcze ze zrozumieniem
2 gru 08:16
Janek191:
| | 2 x − 1 | | A | | B | |
|
| = |
| + |
| / *( x2 − 1) |
| | x2 − 1 | | x − 1 | | x + 1 | |
2 x − 1 = A*( x + 1) + B*( x − 1) = A x + A + B x − B = ( A + B) x + ( A − B)
więc
A + B = 2
A − B = − 1
−−−−−−−−−−−− dodajemy stronami
2 A = 1 ⇒ A =
12
B = A + 1 =
32
zatem
| | 2 x − 1 | | 0,5 | | 1,5 | |
f(x) = |
| = |
| + |
| |
| | x2 − 1 | | x − 1 | | x + 1 | |
2 gru 08:37
Janek191:
Zapisz porządnie te funkcje !
2 gru 08:44
marcin:
Już poprawiłem fukncje proszę o rozwiązania
2 gru 12:24
2 gru 12:28
marcin: ale muszę wiedziec jak rozwiazac te współczynnik A i B
2 gru 15:45
J:
A(x−2) + B(x−3) = x2
2 gru 15:47