sześcian
m44: Sześcian o krawędzi długości 10 cm przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną dolnej
podstawy i nachyloną do podstawy pod kątem α, którego cos=45. wyznacz pole otrzymanego
przekroju. mam już rysunek, obliczone a i b. jak obliczyć P?
1 gru 17:56
m44:
1 gru 18:25
m44: pomóżcie
1 gru 18:37
Mila:

1) najpierw sprawdzamy jaka figurą jest przekrój.
dla tgα∊(0,
√2> przekrój jest trójkątem równoramiennym
| | 16 | |
sprawdzamy:sin2α+ |
| =1 |
| | 25 | |
| | 3 | |
tgα= |
| <√2⇔przekrój jest trójkątem równoramiennym |
| | 4 | |
|DB|=|AC|=10
√2
|DS|=5
√2
4h=25
√2
podstaw i oblicz.
1 gru 18:56
m44: dziękuję
1 gru 19:46
Mila:
1 gru 20:23