kongruencje, cecha podzielności 4
janek: udowodnić cechę podzielności przez 4 (kongruencje):
(4|n) ⇔ 4| (c0+ c1*10)
więc teraz tak:
102≡0(mod4)
103≡0(mod4)
10i≡0(mod4), gdzie i=2,3....k
ci≡ci (ze zwrotności) Zatem mamy:
10i*ci≡0(mod4), gdzie i=2,3....k
po zsumowaniu obustronnie w rozwiązaniu w książce jest
k
∑ 10i*ci≡ co+c1*10 (mod 4)
i=0
czy ktoś mógł by mi pomóc zrozumieć skad to? czy z prawej strony nie powinna być tez suma?
1 gru 16:38
AS: Podaję dowód podzielności przez 4,ale nie kongruencją.
Każdą liczbę całkowitą A można przedstawić w postaci
100*m + ba np 76548 = 100*765 + 48
Ponieważ 100*m jest podzielne przez 4 wystarczy
by końcówka ba była podzielna przez 4.
Dalej: liczbę 10b + a można rozpisać jako 8b + 2*b + a
Ponieważ 8*b jest podzielne przez 4 wystarczy sprawdzić
2*b + a
Przykład
Liczba 786654356 jest podzielna przez 4 bo końcówka 56
jest podzielna przez 4 lub 2*5 + 6 = 16 jest podzielne przez 4
1 gru 17:50