Wyznacz asymptoty...
Anecik162: Wyznacz asymptoty...
Mam straszny problem z tego typu zadaniami ... mam nadzieje, ze ktoś mi pomoże
Wyznacz asymptoty funkcji o wzorze :
17 lis 19:57
marzena: x−3≠0 x+3≠0
x=3 x=−3 asymptoty pionowe funkcji
D=R/{−3;3}
17 lis 20:16
AS: Asymptoty pionowe: x = − 3 i x = 3
Ogólne równanie asymptoty:
| | f(x) | |
y = a*x + b gdzie a = limx→∞ |
| b = limx→∞(f(x) − a*x) |
| | x | |
| | f(x) | | x | | 1/x | |
a = limx→∞ |
| = limx→∞ |
| = limx→∞ |
| = 0 |
| | x | | x2−9 | | 1 − 9/x2 | |
| | x2 | | 1 | |
b = limx→∞( |
| } − 0*x = limx→∞ |
| = 1 bo 1/x → 0 |
| | x2 − 9 | | 1 − 9/x2 | |
Równanie asymptoty poziomej: y = 1
17 lis 20:19
17 lis 20:24
Anecik162: Dziękuje

***
17 lis 20:38