Różnowartościowość funkcji
amonek: Zbadaj czy funkcja jest różnowartościowa:
a) f(x) = x\x+4 , R\{4}
b) f(x) = x2+3 , Df = (0;+nieskończoność )
Jak to sprawdzić ?
1 gru 15:26
undefined: Ja, ja to zrobię proszę : >
| | x | | x | |
a) y= |
| = 1 + |
| Widać że to jest funkcja równowartościowa : P |
| | x+4 | | 4 | |
b) y=x
2+3, jest już nie jest ;3
1 gru 15:39
J:
..ciekawy dowód...
1 gru 15:51
amonek: Mógłbym dostać całą odpowiedź tak jak by musiała być napisana np. na sprawdzianie ?
Nie rozumiem tego i chcę się nauczyć od podstaw tego...
1 gru 15:53
razor: zakładamy że jeśli f(x
1) = f(x
2) to x
1 = x
2
a) f(x
1) = f(x
2)
x
1+4 = x
2+4
x
1 = x
2
funkcja jest różnowartościowa
b) f(x
1) = f(x
2)
(x
1)
2 + 3 = (x
2)
2 + 3
x
12 = x
22
|x
1| = |x
2|, ale Df = (0,
∞) więc
x
1 = x
2
funkcja jest różnowartościowa
1 gru 15:56
razor: co ja narobiłem w a) ...
x
1+4 = x
2 + 4
x
1 = x
2
1 gru 15:59
amonek: Dziękuję.
1 gru 16:04
lwg: Te, derator. Eyluzuj, eunuchu!
1 gru 16:31
lwg: Twierdzenie. Dla każdego x,y,z ∈ {3,4,5,...} równanie Ax + By = Cz nie ma rozwiązań
właściwych. Odkryłem iście wymiototwórczy dowód tego, jednakże margines mojego szlecheckiego
kajetu jest zbyt obszerny, abym mógł znieść potworny fetor nieczynnościowych rzygowin wielu
popaprańców z matematyka.pisz.
1 gru 16:32