Równanie wykładnicze! Pomocy!
pn: Witam. Otóż nie wiem jak zrobić jedno równanie =) Liczę na jakąś podpowiedź. Próbowałam
oczywiście rozwiązać, ale nie jestem pewna, czy dobrze. Proszę o ewentualne poprawki.
3x+1+ 9x = 108
Moje rozwiązanie:
3x+1 + 9x = 108
3*3x + 9x = 108
3*3x + (3x)3 =108
3*3x + 33x = 108
9*3x = 108 /:9
3x = 12
x=?
17 lis 19:49
AS: Dlaczego 9x = (3x)3 przecież 9 = 32
17 lis 19:53
Eta:
9
x = (3
2)
x = 3
2x ........ tu masz błąd

bo 3
3 =
27
otrzymasz 3*3
x +3
2x=108
podstaw za 3
x = t 3
2x= t
2
rozwiąż równanie z niewiadomą "t" , t >0
t
2 +3t − 108=0
i następnie wróć do podstawienia 3
x = t
i podaj "x"
17 lis 19:55
pn: rzeczywiście. błąd w obliczeniach
17 lis 19:56
17 lis 19:57
pn: A jeszcze mam jedno pytanie

bo mi wyszło
t
1=−12
t
2=9
to teraz jak to podstawić, żeby to miało ręce i nogi?
17 lis 20:12
pn: up
17 lis 20:15
pn: niby x=3.. ale nie wiem czy dobrze mi wyszło
17 lis 20:26