wyznacz granice funkcji
Das: ktoś pomoże z tym zadaniem?
x−−>∞
√25+x−5x
1 gru 15:01
Das: mam tutaj pomnożyc cały ułamek przez √25+x+5{√25+x+5}
1 gru 15:04
J:
| | 25−x | | 5 | |
= lim √ |
| − lim |
| = 0 − 0 = 0 |
| | x2 | | x | |
1 gru 15:12
Das: 50+xx√(25+x+5) +5 w mianowniku
potem mi tak wyszło.. co dalej?
1 gru 15:13
Das: ktoś pomoże?
1 gru 15:45
Mila:
| √25+x−5 | | √25+x+5 | | 25+x−25 | |
| * |
| = |
| = |
| x | | √25+x+5 | | x*√25+x+5 | |
1 gru 15:47
Das: Dzieki za pomoc
110
pokazuje mi, że taki wynik powinien wyjsc
1 gru 15:51
Mila:
Co Ci tak pokazuje?
Chyba dla x→0
1 gru 15:53
Das: ja pierdziele.. zle spojrzałem na x−−>
...
zamiast ∞ miało być 0.
Przepraszam bardzo za kłopot i dziękuje za pomoc..
1 gru 16:38