Funkcja kwadratowa
K.: Miejscami zerowymi funkcji kwadratowej f są liczby: −8 i 3. Do wykresu funkcji f należy punkt
A(−4, −14). Napisz wzór funkcji f w postaci iloczynowej, ogólnej i kanonicznej.
postać iloczynowa y = 1/2 (x + 8) (x − 3)
a postać ogólna i kanoniczna?
Prosiłabym o pomoc
1 gru 14:23
J:
..ogólna : y = ax
2 + bx + c
| | −b | | −Δ | |
.. kanoniczna: y = a(x − p)2 + q .... p = |
| , q = |
| .. |
| | 2a | | 4a | |
1 gru 14:25
K.: No dobra, ale skąd obliczyć p i q, skoro nie mam b ani c?
1 gru 14:27
J:
z postaci iloczynowej ...wymnóż nawiasy i uporządkuj ...
1 gru 14:29
Tadeusz:
... a jak będziesz sprytny ... to wymnażać nie musisz ...
1 gru 15:18
J:
...tutaj chyba na spryt nie ma co liczyć ...
1 gru 15:20
Tadeusz:
... kto wie ... −
1 gru 15:22
Mila:

1) postać iloczynowa
f(x)=a*(x+8)*(x−3)
f(−4)=−14⇔a*(−4+8)*(−4−3)=−14⇔
4a*(−7)=−14
2)postać ogólna − wymnóż !
3) postać kanoniczna:
Miejsca zerowe są symetrycznie położone względem prostej
x=x
w ( to jest p we wzorze podanym 14:25)
| | 5 | | 1 | | 5 | | 5 | | 1 | | 11 | | −11 | | 121 | |
q=f(− |
| )= |
| *(− |
| +8)*(− |
| −3)= |
| * |
| * |
| =− |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 8 | |
| | 1 | | 5 | | 121 | |
f(x)= |
| (x+ |
| )2− |
| |
| | 2 | | 2 | | 8 | |
1 gru 16:19