wektory
marymary: Witam, czy ktoś mógłby mi pomóc z zadaniem :
Czy wektory a=[1, −1, 2, −2] b=[2,0,1,0] c=[3,5,0,10] d=[0,1,−1,2] są liniowo niezależne?
Odpowiedź brzmi, że nie są, ale mi wychodzi, że są i nie wiem, gdzie jest błąd
1 gru 13:41
PW: Zacznijmy od tego: mamy badać stosując wprost definicję liniowej niezależności, czy inne
sposoby (twierdzenia).
Po tym co napisałeś(aś) rzeczywiście nie wiadomo gdzie jest błąd.
1 gru 13:58
marymary: Rozwiązałam to tak:
t1 [1, −1, 2, −2] + t2 [2,0,1,0] + t3 [3, 5, 0, 10] + t4 [0, 1, −1, 2] = [0,0,0,0]
t1+2t2 + 3t3=0
−t1 + 5t3 + t4 = 0
2t1 + t2 − t4= 0
−2t1 + 10t3 + 2t4 = 0
dalej rozwiązywałam Cramerem
det A = 40
det A1=det A2= det A3 = det A4 = 0
więc z tego wyszłoby że t1=t2=t3=t4=0 czyli są liniowo niezależne
1 gru 14:24
PW: Czwarty wiersz jest dwukrotnością drugiego?
1 gru 14:45
marymary: no jest i to nam mówi, że są liniowo zależne?
to nie rozumiem, czemu rozwiązując wychodzi co innego
1 gru 18:05
Mila:
W=0
dlaczego masz 40?
1 gru 18:17
marymary: A= 1 2 3 0
−1 0 5 1
2 1 0 −1
−2 0 10 2
B= 0
0
0
0
rozwijam względem 2giej kolumny i pierwszy minor 3x3 wychodzi mi −20 razy −2 to 40, pozostałe
wychodzą mi 0
1 gru 18:45