Równanie
SetaRDG: x
6−3x
4+x
3=0
Jak to rozłożyć
1 gru 13:39
Bogdan:
najpierw x przed nawias
1 gru 13:40
Bogdan:
oczywiście potęga x
1 gru 13:41
J:
x3(x3 − 3x +1) = 0
1 gru 13:41
SetaRDG: x
3=0
i x=0 A to w nawiasie jak rozbić bardziej
1 gru 13:42
Bogdan:
sprawdź poprawność swojego zapisu
1 gru 13:43
SetaRDG: Całe równanie to;
x3+y3−3xy=0
3x2−3y=0
1 gru 13:45
SetaRDG: Mam błąd
1 gru 13:46
SetaRDG: Odpowiedziami są PUnkty (0;0) i (2;4)
Dziękuję bardzo Bogdan za pomoc
1 gru 13:47
Bogdan:
Np. z drugiego równania y = x2
Pierwsze równanie: x3 + (x2)3 − 3x*x2 = 0 stąd x =
1 gru 13:50
SetaRDG: Popełniłem błąd w zapisie i dlatego nie mogliśmy rozwiązać
1 gru 13:51
SetaRDG: CZekaj jak mi wyszło x
3=2 to oznacza ,że nie ma rozwiązań

, bo żadna liczba podniesiona do 3
potęgi nie da nam 2 , zgadza się ?
1 gru 13:56
J:
(3√2)3 = 2 ..
1 gru 13:58
SetaRDG: aha
1 gru 14:03