Pomoże mi ktoś ?!: 1.Ile metrów kwadratowych wykładziny trzeba kupić na wyłożenie podłogi w prostokątnym
holu, w którym jest troje drzwi o szerokości 0,8 m każde, długość holu jest 3 razy
większa od szerokości, a łączna długość listwy podłogowej jest równa 21.6 m ?
19 paź 11:30
paulina: a- szerokość holu
b= 3a - dugość holu
Ob prostokąta = 21,6m + 3 x 0,8m = 24m ( dł listwy + szerokość 3 drzwi)
Ob = 2a + 2b= 2a + 2 x 3a = 8a
8a= 24 m
a= 3m
b=3a= 3 x 3m= 9m
Pole prostokąta (czyli powierzchnia holu) = a x b = 3m x 9m = 27 m kwadratowych
19 paź 11:56