funkcje odwrotne
olka: Znajdź funkcje odwrotne do funkcji danych wzorami :
f
1(x)=3
x
f
2(x)=ln(x−1) x>1
f
3(x)=3e
x−1 −2
Proszę o pomoc, wytłumaczenie tych zadań
1 gru 12:42
Bogdan:
1) y = 3x
2) y = ln(x − 1)
3) y = 3ex−1 − 2
W każdym z przypadków wyznacz x wykonując odpowiednie przekształcenia, pokaż wyniki
1 gru 13:05
zzz: w fuckkcji odwrotnej mowiac najprosciej wartosci zmieniaja sie na argumenty.
Na chłopski rozum musisz wyznaczyc x .
1)y=x3 −−−−−−> x=log3y
2) x=ey −1
3) x=ln|y+2/3e|
1 gru 13:13
zzz: kazdy z przykładów wymaga logarytmowania . Odsyłam do teorii na stronie.
1 gru 13:15
olka: 1) x=3√1 ?
2) y= loge(x−1)
y=ex−1
3)y=3logex−1−2
Nie wiem czy dobrze to robie..
1 gru 13:18
zzz: w 3) podpunkci logarytm wygląda tak ln|(y+2)/(3e)|

Zapomnialem nawiasu
1 gru 13:18
zzz: poczytaj sobie najpierw dzial o logarytmach na stronie. Masz równanie y= 3x i z niego masz
wyznaczyć x w tym (akurat w tym przypadku posługując sie logarytmem) . Na tym to polega.
1 gru 13:21
olka: dobra, dzięki za pomoc
1 gru 13:21
Bogdan:
1) y = 3
x ⇒ x = log
3 y, funkcja odwrotna f
−1(x) = log
3 x
2) y = ln(x − 1) ⇒ x − 1 = e
y ⇒ x = 1 + e
y, funkcja odwrotna f
−1(x) = 1 + e
x
| | y+2 | | y+2 | | y+2 | |
3) y = 3ex−1 − 2 ⇒ ex−1 = |
| ⇒ x−1 = ln |
| ⇒ x = 1+ln |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | x+2 | |
funkcja odwrotna f−1(x) = 1+ln |
| |
| | 3 | |
1 gru 13:35