logika
Cami: Witam

Mam zadanie, aby wyznaczyć zbiory i nie rozumiem jednego przekształcenia:
{x∊Z: ~[x>0 ⇒ x
2<4 ∧ (x≤3 ⇒ x>0)]}= i tutaj odpowiednie przekształcenia = {x∊Z: x>0 ⋀ [x
2≥4 ⋁
(x≤3 ⋀ x≤0)]} = {x∊Z: x>0 ⋀ (x
2≥4 ⋁ x≤0)} = ...
i chodzi mi o to jakim cudem z [x
2≥4 ⋁ (x≤3 ⋀ x≤0)] zrobiło się to (x
2≥4 ⋁ x≤0)



gdzie
podziała się x≤3


1 gru 10:40
J:
x ≤ 3 i x ≤ 0 ⇔ x ≤ 0 (bo to jest koniunkcja)
1 gru 10:44
MQ: (x≤3 ⋀ x≤0) ⇒ x≤0
1 gru 10:45
Cami: a no tak! racja! dzięki
1 gru 10:48
Cami: a jednak nie.....
nie powinno być x ≤ 3?
1 gru 10:49
Cami: 
1 gru 10:52
J:
czy liczba 2 ≤ 3 jest jednocześnie ≤ 0
1 gru 10:53
Cami: nie?
1 gru 10:53
Cami:
1 gru 10:56
J:
szukasz liczb,które są jednocześnie ≤ 0 i ≤ 3 .. przecież liczba 2 nie jest mniejsza od 0
...
1 gru 11:05
Cami: hmm czyli przez to oznaczenie "⋀" oznacza się część wspólną zbiorów, dobrze myślę? (czyli ten
przedział będzie od (−∞,0]?
1 gru 11:08
J:
.. tak , ten znak to "i" .... część wspólna : (−∞,0]...
1 gru 11:10
Cami: dzięki wielkie! Teraz już rozumiem
1 gru 11:12