liczba e
majtaj5: f(x)=x2ex
jaka jest dziedzina funkcji i o co chodzi z tą liczbą e i jak się to liczy. tak samo jak π, że
sie podstawia daną wartość
30 lis 23:14
Piotr:
e to stała
30 lis 23:27
Gustlik: | | 1 | |
e=limn→∞(1+ |
| )n ≈ 2,7182818284590452353602874713527... |
| | n | |
To liczba Eulera, zwana inaczej podstawą logarytmu naturalnego.
Logarytm naturalny to lnx=log
ex, symbol ln oznacza, ze podstawą jest e.
O ile nie mamy do czynienia z zadaniem w kontekscie praktycznym, to piszemy e, np. x=e, x=e
2
itp., w praktycznych obliczeniach przyjmujemy e≈2,72.
1 gru 00:21
Gustlik: Dziedzina tej funkcji to D=R, bo zarówno dla x2 jak i dla ex (funkcja wykładnicza) D=R.
1 gru 00:22