Im((z-i)^4) część zespolona
kopyta: Jak obliczyć część zespoloną (z−i)4, z to x+yi. Próbowałem z postaci trygonometrycznej.
Jest jakiś szybki sposób?
30 lis 23:09
Mila:
(x+iy−i)2=
=[(x+i(y−1)]2=
=x2+2x(y−1)2*i−(y−1)2
im(x2+2x(y−1)2*i−(y−1)2)2=
=2*x2*2x(y−1)2−2*2x(y−1)2*(y−1)2
Niezbyt zachęcające .
W drugim przejsciu skorzystałam z wzoru
(a+b+c)2=a2+b2+c2+2ab+2ac+2bc
30 lis 23:28
kopyta: Dzięki, rzeczywiście dziwnym przykład.
30 lis 23:34
Mila:
Musi być inny sposób.
30 lis 23:35
jaki: ale jaki?
30 lis 23:37
kopyta: A ze wzoru Eulera? wtedy z4 to r4e(ifi)
1 gru 00:07