pole trapezu równoramiennego
basia06: pole trapezu równoramiennego o kącie przy podstawie 60stopni jest równe 2√3. wyznacz wymiary
trapezu o najmniejszym obwodzie. uzasadnij że w trapez ten można wpisać okrąg i oblicz promień
tego okręgu.
30 lis 22:17
Janek191:

α = 60
o
Mamy
| | h | | √3 | |
sin 60o = |
| = |
| ⇒ 2 h = √3 c ⇒ h = 0,5 √3 c |
| | c | | 2 | |
P = 0,5*( a + b)*h = 0,5*( a + b)* 0,5
√3 c = 2
√3
0,25*( a + b)*c = 2
| | 8 | |
( a + b)*c = 8 ⇒ a + b = |
| |
| | c | |
Obwód trapezu
| | 8 | |
L = a + b + 2 c = |
| + 2 c |
| | c | |
| | 8 | |
L'(c) = − |
| + 2 = 0 ⇔ c = 2 |
| | c2 | |
L'' (2) = 2 > 0
więc funkcja L (c) osiąga minimum dla c = 2
Wtedy
oraz
2 c = 2*2 = 4
czyli
a + b = 2 c , a to oznacza,że w ten trapez można wpisać okrąg.
h = 0,5 p{3]*c = 0,5
√3*2 =
√3
więc
r = 0,5 h = 0,5
√3
================
1 gru 06:33
m4rta: a dlaczego liczona jest pochodna z pochodnej?
17 gru 14:27
J:
... bo f"(xo) ≠ 0 ... to warunek wystarczający istnienia ekstremum w punkcie xo ..
17 gru 14:31
lily: mi w trakcie rozwiazywania tego zadania tez wyszła pewna niejasność. ta druga pochodna z jakieo
wzoru jest liczona bo za nic nie chce mi wyjsc
17 gru 15:09
endziulla: Wymiary trapezu:
2,2,1,3
Ponieważ:
c=2
a+b=2c ⇒ a+b=4
h= √3/2 * c = √3
√32 + x2 = c2
Po policzeniu otrzymujemy: x=1
a+b=4 ⇒ a=4−b
b + 2x = 4 − b
Po obliczeniu otrzymujemy:
b=1
a=3
R=h/2 ⇒ √3/2
11 lis 16:16