środkowe trójkąta
basia06: środkowe trójkąta abc przecinają się w punkcie k(1,7). wyznacz współrzędne wierzchołka c, jeśli
wiadomo, że a(−1,3) i (wektor)AB=[6,2]
30 lis 22:13
Mila:

K=(1,7)
A(−1,3)→T
[6,2]=B(−1+6,3+2)=(5,5)
środkowe przecinają w punkcie, który je dzieli w stosunku 2:1.
S=(2,4) środek AB
SC
→=2*SK
→=2*[−1,3]=[−2,6]
K=(1,7)→T
[−2,6]=C(−1,13)
30 lis 23:20
Bogdan:
Można skorzystać z zależności:
| | xA + xB + xC | | yA + yB + yC | |
xs = |
| , ys = |
| |
| | 3 | | 3 | |
S = (x
S, y
S) to środek ciężkości trójkata
Obliczamy współrzędne punktu B: B = (−1 + 6, 3 + 2) = (5, 5),
Oznaczamy C = (x
c, y
c)
| | −1 + 5 + xc | |
1 = |
| ⇒ xc = −1 |
| | 3 | |
| | 3 + 5 + yc | |
7 = |
| ⇒ yc = 13 |
| | 3 | |
30 lis 23:27