nie rozumiem zadania
dyzio: funckcja kwadratowa f(x) = 9x
2 − 12x + 4 może przyjąć dla pewnego argumenu wartosć równą
A. −10
B. −6
C. −4
D. 0
Prosiłbym o wytłumaczenie tego przykładu
30 lis 22:04
Bogdan:
zauważ tu rozwinięcie wzorem skróconego mnożenia (a − b)2
30 lis 22:06
dyzio: f(x) = (3x − 2)2 i co dalej ?
30 lis 22:24
Bogdan:
Jak położona jest parabola będąca wykresem tej funkcji: wierzchołek jest nad osią x,
na osi x czy pod osią x oraz w którą stronę są skierowane ramiona tej paraboli, w górę
czy w dół?
30 lis 22:30
dyzio: ramiona są skierowane w górę i wierzchołek ma na osi OX jedno miejsce zerowe
30 lis 22:33
Bogdan:
to czy może ta funkcja przyjmować wartości ujemne?
30 lis 22:34
dyzio: aha

rozumiem dzięki !
30 lis 22:37
Bogdan:
jaka jest więc odpowiedź?
30 lis 22:41
dyzio: 0
30 lis 22:44
dyzio: a mógłbyś mi pomóc z jeszcze jednym zadaniem ?
30 lis 22:44
Bogdan:
Podaj treść zadania i Twoją propozycję rozwiązania
30 lis 22:55
dyzio: Miejscami zerowymi funkcji kwadratowej f(x) = −2x2 + bx −c są liczby 1 , −3 Zatem:
A. b + c = 2
B. b + c = −10
C. b + c = −2
D. b + c = 10
z tego mogę wyliczyć p = − 1 i q = −3 − c ale czy to coś mi daje ?
30 lis 23:03
Bogdan:
z wzorów Vietea:
| | b | |
x1 + x2 = − |
| ⇒ b = −a(x1 + x2) |
| | a | |
| | c | |
x1 * x2 = |
| ⇒ c = a*x1*x2 |
| | a | |
albo postać iloczynowa: f(x) = −2(x − 1)(x + 3) = ... trzeba wymnożyć i odczytać wartości b, c
30 lis 23:19
TheSensei: podstaw x=1 i x=3 pod równanie i przyrównaj oba do zera,
potem układ równań i wyjdzie taki:
−2+b−c=0
−18−3b−c=0
także wychodzi, że
b= −4 a c = 6
odpowiedź A: b+c = 2
30 lis 23:23
dyzio: Dzięki za pomoc

ale skorzystałem z wzoru iloczynowego. Wzorów vieta jeszcze nie brałem a po
zatym to chyba był najprostszy sposób.
30 lis 23:29
Bogdan:
Najprościej jest własnie wymnożyć −2(x − 1)(x+ 3) = −2x2 − 4x + 6, widać od razu, że
b = −4 i c = 6
30 lis 23:32