rozwiąż nierówność
basia06: rozwiąż |2x−8| < |x |+ |x+4|
oblicz sumę jej całkowitych rozwiązań mniejszych od 15
30 lis 21:27
basia06: proszę o pomoc...
30 lis 21:34
Bogdan:

2|x − 4| < |x| + |x + 4|
x = 4, x = 0, x = −4
dla x∊(−
∞, −4): −2x + 8 < −x − x − 4 sprzecczność
dla x∊<−4, 0): −2x + 8 < −x + x + 4 ⇒ 2x > 4 ⇒ x > 2 sprzeczność
dla x∊<0, 4): −2x + 8 < x + x + 4 ⇒ 4x > 4 ⇒ x > 1, x∊ (1, 4)
dla x∊<4, +
∞): 2x − 8 < x + x + 4 ⇒ −8 < 4 ⇒ x∊<4, +
∞)
Odp.: x∊(1, +
∞)
30 lis 22:26
Metis: |2x−8|<|x|+|x+4|
|x|+|x+4|−|2x−8|>0
Rozwiązuje w przedziałach:
1) x∊(−∞, −4)
2)x∊[−4,0)
3)x∊[0,4)
4)x∊[4,+∞)
Ad.1
−x−x−4+2x−8>0
Brak rozwiązania.
Ad.2
x−x−4+2x−8>0
2x−12>0
x>6
x∊(6,+∞)
Nie zawiera sie w przedziale.
Ad.3
x+x+4+2x−8>0
4 x−4>0
x>1
x∊(1,+∞)
Łączymy przedział , zatem:
x∊(1,4)
Ad.4
x+x+4−2x+8>0
12>0
x∊[4,+∞)
Ostateczna odpowiedź:
x∊(1,+∞)
x>1
Teraz szukamy całkowitych rozwiązań, stąd:
x∊(2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14)
Zsumuj...
30 lis 22:30