Rozwiąż równanie:
buzeek: Rozwiąż równanie:
x+4x−2=2
30 lis 21:17
Metis: x−2≠0 ⇔ x≠2
x+4=2(x−2)
x+4=2x−4
x−2x=−4−4
−x=−8
x=8
30 lis 21:23
mateusz: Mam tylko pytanie

czy trzeba pisać to założenie że x≠2?
30 lis 21:32
sia: można 2 przenieść na drugą stronę i sprowadzić do wspólnego mianownika i wychodzi −x+8/x−2 =0
⇒że licznik musi być równy 0 a więc x=8
30 lis 21:36
Metis: Nic nie trzeba przenosić.... A tym bardziej sprowadzać do wspólnego mianownika. Po co
komplikować ?
Założenie jest konieczne.
30 lis 21:58