matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wartość
beata:
wyznacz zbiór wartości
1
f(x)=
x∊<−5,3>
x
2
+2x−24
30 lis 21:14
Mila:
D: x
2
+2x−24≠0 Δ=100
−2−10
x≠
i x≠U{−2+10}
2
x≠−6 i x≠4 zatem f(x) jest określona w przedziale <−5,3>
−2
x
w
=
=−1 dla x=−1 funkcja g(x)=x
2
+2x−24 ma najmniejszą wartość g(−1)=−25
2
⇔f(x) ma największą wartość równą:
1
1
f(−1)=
=−
1−2−24
25
Badamy największą wartość g(x) w przedziale <−5,3> g(−5)=25−10−24=−9 g(3)=9+6−24=−9
1
f(−5)=f(3)=−
najmniejsza wartość f(x)
9
1
−1
Z
w
=<−
,
>
9
25
30 lis 22:59
beata:
dziękuję bardzo
30 lis 23:17
Mila:
30 lis 23:21