kombinatoryka pomocy
cz: ile jest roznych liczb czterocyfrowych o roznych cyfrach i jednoczesnie:
b)liczb większych od 5238
30 lis 21:09
cz: ...
30 lis 21:30
Mila:
b)
1) Liczby z cyfrą na początku ze zbioru {6,7,8,9} sa większe od 5238.
PXXX − 4*(9*8*7) =2016
na pozostałe 3 miejsca wybieramy na 9 , 8, 7 sposobów z pozostałych cyfr
liczby z cyfrą 5 na początku
========================
2)
liczba 5239 jest jedna liczba
3)
52XX cyfra dziesiątek ze zbioru {4,6,7,8,9} na cyfrę jedności mamy 7 możliwości =5*7=35 liczb
4)
53XX 8*7 mozliwości
54XX
56XX
57XX
58XX
59XX w każdym przypadku 8*7 możliwości
6*8*7=336
Razem
2016+1+35+336=2388
==================
30 lis 23:50