Janek191:
4 a + 2 x = 26 / : 2
x
2 + 4
2 = a
2
−−−−−−−−−−−
2 a + x = 13 ⇒ x = 13 − 2 a
x
2 + 16 = a
2
−−−−−−−−−−
( 13 − 2 a)
2 + 16 = a
2
169 − 52 a + 4 a
2 + 16 = a
2
3 a
2 − 52 a + 185 = 0
Δ = 2 704 − 4*3*185 = 2 704 − 2 220 = 484
√Δ = 22
| | 52 − 22 | | 52 + 22 | | 1 | |
a = |
| = 5 lub a = |
| = 12 |
| |
| | 6 | | 6 | | 3 | |
więc
| | 1 | | 2 | | 2 | |
x = 13 − 2*5 = 3 lub x = 13 − 2*12 |
| = 13 − 24 |
| = − 11 |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
Odp.
| | 1 | | 2 | |
a = 5 , x = 3 lub a = 12 |
| , x = − 11 |
| |
| | 3 | | 3 | |
===========================================