Całeczka
Blondyneczka: Mam za zadanie wyznaczyć całeczkę szczególną podanego równania różniczkowego.
dx
−−− = 5(2−x)
dt
Podejrzewam, że to będzie dalej tak
dx
∫ −−−−−− = ∫ dt
5(2−x)
A dalej:
1 dx
− ∫ −−−−− = t
5 (2−x)
Co dalej zrobić z całką dx przez 2−x
30 lis 20:27
Blondyneczka: błagam... pomożcie mi
30 lis 20:36
PW: Może to jakiś logarytmek?
30 lis 20:48
Blondyneczka: Masz na myśli że ta całka to będzie ln(2−x)
30 lis 20:58
Blondyneczka: A... może jeszcze stała calkowania... ln(2−x)+C... bo to całęczka szczególna czy tam
szczegółowa ma być...
30 lis 21:21