geom analityczna
Kinia: Wyznacz równania prostych, w których zawierają się dwusieczne kątów, pod jakimi przecinają się
proste o równaniach: k: 12x+5y−2=0 ORAZ m: −3x+4y+1=0
Wiem że każdy punkt na dwusiecznej jest rownoodlegly od ramion kąta, jednak dzieki temu mtrzema
rownania z trzem niewiadomymi. Proszę o pomoc.
30 lis 20:20
30 lis 20:42
Kinia: Mam dwa równania z trzema niewiadomymi*
30 lis 20:43
Eta:
Dwusieczna to zbiór punktów równo odległych od ramion kąta czyli od tych prostych
Korzystamy ze wzoru na odległość punktu od prostej
| |12x+5x−2| | | |−3x+4y+1| | |
| = |
| |
| √144+25 | | √9+16 | |
rozwiąż to równanie z modułem i otrzymasz równania obydwu dwusiecznych
30 lis 20:51
Kinia: Dzięki ETA
30 lis 20:55