Trygonometria
patkiii: Może mi ktoś sprawdzić bo odp mi się nie zgadza.
ZAD. Rozwiąż równanie sin
4+cos
4=5/8 w przedziale <o,2π>
(sin
2x)
2+(cos
2x)
2=5/8
(sin
2x+cos
2x)−2sin
2xcos
2x=5/8 w nawiasie mamy jedynkę tryg. a więc
1−2sin
2xcos
2x−5/8
sin
2xcos
2x=3/16 zastępuje sin
2x=1−cos
2x i powstaje
−cos
4x+cos
2x=3/16 teraz wprowadzam t
Niech t=cos
2x i t∊<o,1>
obliczam Δ i wychodzą miejsca zerowe; t1=1/4 i t2=3/4 ∊<0,1>
czyli cos
2x= 1/4 lub cos
2x=3/4
cosx=
√2/2 v cosx=−
√2/2v cosx=
√3/2 v cosx=−
√3/2 i dalej rozwiązuje te równania i potem
porównuje je z dziedziną metodą dla k i właśnie mi nie wychodzi czy ktoś może mi rozwiążać ten
etap zadania


DZięki
30 lis 20:20
ICSP: | | 1 | |
sin2xcos2x = |
| (sin2x)2 |
| | 4 | |
Równanie przyjmuje postać :
30 lis 20:24
patkiii: a mój sposób jest zły?
30 lis 20:29
patkiii: do czego to równanie co podałeś?
30 lis 20:31
ICSP: twój sposób dostarcza dodatkowych kilka linijek w których łatwo o jakikolwiek błąd
| | √3 | | √3 | |
sin2x = |
| v sin2x = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
Dużo szybciej
30 lis 20:35
patkiii: okej właśnie mam takie rozwiązanie z tylu moich arkuszy ale chciałam się sama sprawdzić bo nie
zuważyłam tej prawidłowości no ale masz racje tak o wiele prościej tylo ten mój sposób nie
daje mi spokoju bo wydaje mi się że wszystko mam dobrze .
30 lis 20:39
patkiii: byłabym wdzięczna jak byś mi sprawdził ten mój sposób ale jesli nie to i tak dziękuje
30 lis 20:41
ICSP: Przeliczę to
30 lis 20:44
patkiii: dziękuje bardzo
30 lis 20:44
ICSP: to są rozwiązania które otrzymałem z twojego sposobu
| | π | |
Zauważ, że x1 oraz x4 mogę zapisać jako x = |
| + kπ |
| | 6 | |
| | π | |
analogicznie x2 oraz x3 zapisuję jako x = − |
| + kπ |
| | 6 | |
| | π | |
x5 i x8 jako x = |
| + kπ |
| | 3 | |
| | π | |
x6 i x7 jako x = − |
| + kπ |
| | 3 | |
Ostatecznie
| | π | | 5π | |
x2 = − |
| + kπ = ewentualnie = |
| + kπ |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | 2π | |
x4 = − |
| + kπ = ewentualnie = |
| + kπ |
| | 3 | | 3 | |
30 lis 20:57
patkiii: mi inaczej wyszło od x5 bo cosx=√2/2 v cosx=−√2/2 czyli x=π/4 + 2kπ v x=−π/4+2kπ v
x=3/4π+2kπ v x=−3/4+2kπ
30 lis 21:05
ICSP: | | 1 | | 1 | | 1 | |
cos2x = |
| ⇒ cosx = |
| v cosx = − |
| |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
30 lis 21:06
patkiii: boże jak mogłam zrobić taki błąd

zamęczyłam nie tylko siebie ale i Ciebie dziękuje za
wyjaśnienie i poświęcony czas
30 lis 21:10