Szeregi
Saizou :
Zbadać zbieżność szeregu
| | α | | π | |
∑n=1∞ (−1)nsin |
| , gdzie α∊(0, |
| ) |
| | n | | 2 | |
30 lis 20:11
Saizou :
to będzie z kryterium Leibniza ?
30 lis 20:25
ICSP: owszem
30 lis 20:28
Saizou :
czyli muszę pokazać że
a1≥a2≥...≥an≥.....i lim an=0
30 lis 20:30
ICSP: czyli musisz
sprawdzić czy :
| | α | |
lim an = 0 oraz czy an jest nierosnący gdzie an = sin( |
| ) |
| | n | |
30 lis 20:33
Saizou :
| | π | |
sinx na przedziale (0, |
| ) jest rosnący |
| | 2 | |
30 lis 20:37
ICSP: ?
30 lis 20:39
Saizou :
nie ogarniam tego
30 lis 20:41
ICSP: a czego tu nie ogarniać ?

Masz kryteria, wystarczy nauczyć się kiedy z jakiego korzystasz
30 lis 20:42
Saizou :
nie lubię szeregów, swoją drogą
| | x | |
sin |
| jest malejący, bo przecież cofamy się z argumentami |
| | n | |
30 lis 20:47
ICSP: Uzasadnij to jakoś ładnie
30 lis 20:51
Saizou :
| | π | | x | | x | | x | | x | |
skoro x∊(0, |
| ) to |
| ≥ |
| ≥ |
| ≥....≥ |
| |
| | 2 | | 1 | | 2 | | 3 | | n | |
| | π | |
wiemy, że sinx jest funkcją rosnąca na przedziale (0, |
| ), zatem |
| | 2 | |
sin(x+1)≥sin(x), czyli
| | x | | x | |
sinx≥sin |
| ≥....≥sin |
| |
| | 2 | | n | |
30 lis 20:55
ICSP: nierówności ostre
30 lis 20:59
Saizou : no tak, stępiły się trochę
30 lis 21:01