matematykaszkolna.pl
Oblicz prawdopodobieństwo _er: Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że losując 5 kart z talii 52 kart otrzymamy: jednego asa, dwóch króli i dwie damy
30 lis 19:56
Eta:

nawias
52
nawias
nawias
5
nawias

|Ω|=

nawias
4
nawias
nawias
1
nawias

nawias
4
nawias
nawias
2
nawias

nawias
4
nawias
nawias
2
nawias

|A|=
*
*

P(A)=......... Pewnie zaraz PW emotka napisze : o modelu zdarzeń elementarnych ........
30 lis 20:08
PW: Do usług emotka. Zdarzeniem elementarnym jest każdy 5−elementowy podzbiór zbioru 52−elementowego, czyli przestrzeń zdarzeń elementarnych możemy utożsamić ze zbiorem wszystkich kombinacji 5−elementowych tworzonych z elementów zbioru 52−elementowego. Napisałem właściwie 2 razy to samo, innym językiem. A to dlatego, że równie ważne jest policzenie jak napisanie co liczymy. W wymaganiach stawianych adeptom jest wyraźnie napisane: uczeń buduje model matematyczny.. Dla mnie osobiście nawet ważniejsze jest napisanie co liczymy niż napisanie ile tego jest, bo złośliwy powie: − No dobrze, coś policzyłeś drogi adepcie, ale co liczyłeś? − Nie umiem tego ocenić. Gdyby w rozwiązaniu zadania geometrycznego ktoś nie wykonał rysunku i nie wprowadził oznaczeń,
 1 
tylko napisał sinα =

, to wszyscy by krzyczeli: − Chłopie, co ty liczysz?
 3 
A w prawdopodobieństwie prawie wszyscy piszą: |Ω| = 362 i myślą, że rozwiązali zadanie. Moje ględzenie nie jest skierowane do Ety, która to wszystko wie lepiej ode mnie. Kieruję to do adeptów z przestrogą − żeby nie traktowali naszych skrótowych podpowiedzi jako kompletnych rozwiązań, za które dostaną maksymalną liczbę punktów.
30 lis 20:45