granice
Sas: Rozwiąż granicę:
lim ax
x przy x→0
| | 1 | |
lim [xln(1+ sin |
| )] przy x→∞ |
| | x | |
Ma ktoś pomysł na to jak to rozgryźć?
30 lis 19:37
Ditka:
xln(1+sin
1x)=ln(1+sin
1x)
x=ln(1+sin
1x)
1sin1/x*sin1x*x=
| | sin1x | |
ln(1+sin1x)1sin1/x* |
| |
| | 1x | |
↓ ↓
1 1
30 lis 19:55
Sas: Czy przy korzystaniu ze wzorów na granicę nie przeszkadza tu to, że x →∞ a nie do zera?
30 lis 20:02
Ditka:
to jes żle nie zwrócilam uwagi,ze sin jest w liczniku, przepraszam
30 lis 20:13
Ditka:
nie , dobrze jest lim(1+an)1an=e jeśli liman=0 an≠0 przy n→∞
lim sin1x=0 przy x→∞
30 lis 20:20