Przyrównywanie
SetaRDG: 6x
2+y
2−216=0
2xy=0
A jak to przyrównać do 0
30 lis 19:35
razor: 2xy = 0 → x = 0 lub y = 0
dla x = 0
y
2−216 = 0
(y−6
√6)(y+6
√6) = 0
y = 6
√6 lub y = −6
√6
dla y = 0
zrób sam
30 lis 19:36
SetaRDG: tylko , że mam otrzymać 2 punkty (6,0) i 2 (−6,0)
30 lis 19:42
razor: to napisz całe zadanie
30 lis 19:44
SetaRDG: Znajdź ekstrema lokalne:
f(x,y)=√−x2+2x−y2
30 lis 19:46
razor: dziedzina
30 lis 19:49
SetaRDG: Ale przyjmujemy ,że dziedzina jest dodatnia i nie musimy jej liczyć
30 lis 19:52