wartość bezwzględna.
KASIA: Rozwiąż równianie:
| |x| −1 | | 1+|x| | |
| − |
| = 0
|
| |x|+1 | | 1−|x| | |
czy mógłby ktoś chociaż podać wynik ?

bo wyszło mi że nie ma rozwiązania, i chciałam się
upewnić czy się nigdzie nie pomyliłam. z góry dziękuje
17 lis 19:33
ula: mi też
17 lis 22:23
Nikka: 1
o |x|=x
D: x≠ −1 i x≠1
| (x−1)2 + (x+1)2 | |
| = 0 |
| (x+1)(x−1) | |
(x−1)
2 + (x+1)
2 = 0
x
2 −2x +1 + x
2 + 2x + 1 = 0
2x
2 + 2 = 0 /:2
x
2 + 1 = 0
x∊∅ bo dla każdego x∊R x
2+1>0
2
o |x| = −x
D: x≠1 i x≠ −1
| (x+1)2 + (x−1)2 | |
| = 0 |
| (x+1)(x−1) | |
dokładnie to samo co w 1
o czyli znowu
x∊∅
Równanie nie ma rozwiązania.
18 lis 07:55
KASIA: dziękuje
18 lis 15:30
Marlenka: x−1 1+x = 0 x+1 1−x
D: x≠ −1 i x≠1
x−1 x+1 −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− +
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− = 0 x+1
x−1
(x−1)2 + (x+1)2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− = 0
(x+1)(x−1) (x−1)2 + (x+1)2 = 0
x2 −2x +1 + x2 + 2x + 1 = 0
2x2 + 2 = 0 /:2
x2 + 1 = 0
x∊∅ bo dla każdego x∊R x2+1>0
2o |x| = −x
−x−1 1−x −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
− −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− = 0 −x+1
1+x
D: x≠1 i x≠ −1
x+1 x−1 −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− +
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− = 0 x−1
x+1 (x+1)2 + (x−1)2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− = 0
(x+1)(x−1)
18 lis 16:59