pierwiastki rownania x^2+bx+c=0 są odwrotnościami ...
incredible: pierwiastki rownania x2+bx+c=0 są odwrotnościami pierwiastków równania x2+3x−5=0 . Wartosci
wspolczynnikow b i c sa rowne... jak się za to zabrac?
30 lis 18:49
zapora: policz najpierw pierwiastki tego danego równania
30 lis 19:05
lil:
16 gru 18:26
Eta:
Dla równania x
2+3x−5=0 Δ>0
to x
1+x
2= −3 i x
1*x
2= −5
dla równania x
2+bx+c=0
| | 1 | | 1 | | x1+x2 | | −3 | |
|
| + |
| =−b ⇒ |
| =−b ⇒ −b= |
| |
| | x1 | | x2 | | x1*x2 | | −5 | |
==========
| | 1 | | 1 | | 1 | |
i |
| * |
| =c ⇒ |
| =c ⇒ |
| | x1 | | x2 | | −5 | |
==========
16 gru 18:48