matek: Rozwiąż układ :
x2+1=2y
y2+1=2z
z2+1=2x
pomoże ktoś?
30 lis 18:43
matek: błagam da ktoś jakąś podpowiedź?
30 lis 18:48
matek: proszę no
30 lis 19:05
razor: dodając równania
x2+y2+z2+3 = 2y+2z+2x
x2−2x+1+y2−2y+1+z2−2z+1 = 0
(x−1)2+(y−1)2+(z−1)2 = 0
x−1 = 0 i y−1 = 0 i z−1 = 0
x=y=z=1
30 lis 19:28
ICSP: Wystarczy dodać te równania stronami ...
30 lis 19:29
ICSP: razor dodaj sprawdzenie czy twoja trójka liczb spełnia układ równań
30 lis 19:33
razor: hmm a trzeba?
30 lis 19:35
ICSP: trzeba
Spójrz np na taki układ :
2x2 + y2 = 4
2xy − 2x = −5
30 lis 19:43