Wartość logiczna zdania.
A co to się stało?: Witam. Przychodzę tutaj z pewnymi wątpliwościami do poniższego przykładu:
∀z∊ℂ (z3=−1 ⇒ z=−1)
Wątpliwości są stąd, że to w nawiasie ma sens, ale kwantyfikator na moje wszystko knoci, bo
dana rzecz ma miejsce jedynie, gdy z =−1, a nie dla każdej, więc śmiem twierdzić, że zdanie
fałszywe. Czy się mylę? Gdyby stał kwantyfikator ∃, to wtedy byłoby prawdziwe.
30 lis 18:22
Janek191:
z
3 = − 1
to
| | 1 | | √3 | | 1 | | √3 | |
z = |
| + |
| i lub z = − 1 lub z = |
| − |
| i |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
więc ta implikacja zachodzi nie dla każdego z ∊ ℂ
Zdanie jest fałszywe
1 gru 07:02
A co to się stało?: Czyli dobrze myślałem. Dziękuję.
1 gru 11:23
PW: Niestey, rozumujesz źle.
Nie kwantyfikator tu przeszkadza. Implikacja w nawiasie jest fałszywa, co wyjaśnił
Janek191.
Kto nie wierzy, niech napisze twierdzenie przeciwstawne (kontrapozycję):
(1) z ≠ −1 ⇒ z3 ≠ − 1.
Ma ono tę samą wartość logiczną co implikacja z3 = −1 ⇒ z = −1, a jest fałszywe − w zbiorze
liczb zespolonych mamy 3 rozwiązania, są liczby różne od −1, których trzecia potęga jest równa
−1 (implikacja (1) jest fałszywa).
Formalnie zaprzeczenie badanego wyrażenia wygląda tak:
∃ ∼(z3 = −1 ⇒ z = −1)
z∊ℂ
i po zastosowaniu tautologii ∼(p⇒q) ⇔ p ∧ ∼q
∃ (z3 = −1 ∧ z ≠ −1)
z∊ℂ
− to właśnie pokazał Janek191, jest to prawda, a więc zaprzeczenie (czyli badane
wyrażenie) jest fałszywe.
1 gru 12:59