geometria, pilne
Maddie:

Na rysunku obok prosta k przecina jeden dłuższy bok prostokąta na odcinki, których długości
pozostają w stosunku 1:2, a drugi dłuższy bok dzieli na połowy. Stosunek pól P1 : P2
powstałych w ten sposób trapezów wynosi:
30 lis 18:18
eM: stosunek PmniejszyPwiekszy=2535=57
30 lis 18:24
eM: oj kiepsko to wyszło tam
mniejszywiększy =
2535 =
57
30 lis 18:25
eM: tak a propo: te boki są równe, żaden z nich nie jest "dłuższy" jak to ujęłaś
30 lis 18:26
Maddie: Tu nie chodzi o to, że którys jest dłuzszy tylko o cały "dłuzszy bok", by odróżnić go od
krótszego.
30 lis 19:37
Maddie: Ale dzięki za pomoc
30 lis 19:38