proszę o pomoc (okrąg)
anja: W okręgu o promieniu 3√5 poprowadzono prostopadłe cięciwy AB i CD. Oblicz |AC|2 + |BD|2.
30 lis 18:15
mateusz: Zrób rysunek.
30 lis 18:33
anja:

co dalej ?
30 lis 18:42
mateusz:

Masz jakiś pomysł co dalej ?
30 lis 18:52
anja:
ok dzieki

i zawsze tak jest ?
30 lis 20:51
Eta:

|AC|=b , |DB|=c , R=3
√5
Z tw. kosinusów w ΔCOB :
a
2= 2R
2−2R
2*cos(2α) ⇒ a
2=2R
2(1−cos2α) = 2R
2*2sin
2α ( bo 1−cos2α=2sin
2α)
zatem
a2= 4R2sin2α
oraz z tw. Pitagorasa w ΔCSB a
2=x
2+y
2
i y= b*sinα i x= c*sinα
otrzymujemy: b
2sin
2α+c
2sin
2α= 4R
2sin
2α ⇒ b
2+c
2=4R
2=..........
30 lis 21:08