ciagi
mateusz: Wypisz cztery początkowe wyrazy ciągu określonego wzorem:
a) (1−34)×(1−19)×...×[1−1(n+1)2]
b) 1+3+...+(2n−1)
c) 1×1+2×2+...+n×n
30 lis 18:05
mateusz: Pomoże ktoś? Proszę
30 lis 18:29
J:
..podstawiaj .. n = 1, n = 2 , n = 3 , n = 4
np: b) 1, 3, 5 , 7
30 lis 18:32
mateusz: A w tym pierwszym nie wychodzi mi
30 lis 18:35
mateusz: Tu nie trzeba jakiś wzorów zastosować?
30 lis 18:35
J:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
a) (1 − |
| ) , (1 − |
| ) , (1 − |
| ) , (1 − |
| ) |
| | 4 | | 9 | | 16 | | 25 | |
30 lis 18:38
mateusz: W odpowiedziach mam: 3/4, 2/3, 5/8, 3/5
30 lis 18:40
mateusz: A w b powinno być: 1, 4 ,9, 16
30 lis 18:43
J:
..nie zauważyłem,że tam jest iloczyn....
| | 3 | | 8 | | 2 | |
a2 = |
| * |
| = |
| ... itd.... |
| | 4 | | 9 | | 3 | |
30 lis 18:43
J: ..tak, w b) dodajesz...
a1 = 1
a2 = 1 + 3 = 4
a3 = 1 + 3 + 5 = 9 ...
30 lis 18:45
mateusz: Ok, dzięki
30 lis 18:49