matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
add:
Trójkąt równoboczny i sześciokąt foremny mają jednakowe obwody. Znajdź stosunek ich pól.
19 paź 11:24
Marcin:
a - bok sześciokąta b- bok trójkąta 6a=3b b=2a [6*(a
2
√
3
)/4]/[(2a)
2
√
3
/4]=[6*(a
2
√
3
)/4]*[4/(4a
2
√
3
)]=6/4=3/2
19 paź 13:14